Du läser detta för att det finns någon som du älskar. Någon som betyder mycket. En relation du vill hylla, fånga i bilder och kanske ha på väggen. Det bästa man har, det visar man upp. Och de viktigaste ögonblicken, de vill man spara.

Förälskelse, bröllopsdag, gravidmage, bebisbilder, familjeporträtt, släktfoto – Kärlek finns i alla möjliga former, och jag känner en stark passion för det som är äkta. Kameran är mitt verktyg och bilderna skildrar det ni känner för varandra.

Ni kommer inte till mig för att jag ska bekräfta er existens. Du har ju säkerligen en kamera i er mobil som kan göra det, eller hur? När ni kommer till mig så får ni naturliga, avslappnade bilder med mycket skratt. Alla som finns i min portfolio är riktiga människor, precis som du. Glöm det stela 90-talsporträttet i en studio där alla vantrivs! Ni skall kunna vara er själva, och bilderna skall inte bara skildra er, utan även vara ett härligt minne.

Hur vill DU minnas de du älskar?

INNAN

När ni kontaktar mig så går vi först igenom vad ni vill ha. Vilken känsla ni vill ha på bilderna, vilken miljö ni hade tyckt om. Kanske har du några tankar själv, och kanske vill du ha några förslag på var man kan vara. Ofta så visar jag lite olika alternativ på platser och klädval, så att ni får en klar bild av hur era bilder kan komma att se ut. Det är viktigt att ni själva får vara med och välja – bilderna skall trots allt pryda erat hem.

I samband med detta så skriver vi även avtal och ni betalar 500kr för fotograferingen. I avtalet så står allting som gäller för båda parter, så att ni kan känna er trygga. När avtalet är påskrivet och betalningen är mottagen har ni bokat er fotografering, och då brukar vi även ha satt ett datum. Datum räknas EJ som bokat förrän detta är gjort.

Jag brukar ofta boka 2-3 datum/tider. Detta är bra om vädret blir dåligt, eller om någon blir sjuk. Då är det bra att redan ha en plan B spikad och klar.

 

UNDER

Själva fotograferingen tar ca 1h, beroende på familjens storlek.

Kom i tid, och var utvilade och mätta när ni kommer. Det är aldrig kul med blodsockerfall – oavsett ålder 😉 Ha gärna med någon frukt som en extra säkerhet.

Klädval har vi gått igenom innan. Och ja, skulle det ha hamnat blåbär på den vita klännningen på vägen till fotograferingen så kan jag redigera bort det om ni önskar 😉 Men ja, det kan vara smart att undvika blåbärssylt i bilen på vägen till fotograferingen.

Det går även utmärkt att byta kläder om ni vill hinna med olika typer av bilder.

I övrigt så behöver ni inte tänka på att öva på erat löeende framför spegeln – jag arbetar med naturliga känslor och kommer inte be om något poserande.

 

EFTER

Efter fotograferingen får ni med er prislista samt direktiv om att fundera över hur ni vill framkalla era bilder. Kanske mäta väggarna hemma om ni är osäkra på storlek?

Ca 1-2v efter fotograferingen har vi bildvisning. På bildvisningen så får ni se de utvalda bilderna och ni väljer ut de som ni tycker bäst om.

Ni får sedan välja hur ni vill få bilderna framkallade, och jag har visningprodukter på det jag erbjuder, så ni kan känna och se vad som passar er bäst. Klassiskt fotopapper, canvastavlor eller en vacker fotobok.

I prislistan finns färdiga paket som ni kan välja mellan. Under bildvisningen har ni 10% rabatt på paketen. Denna rabatt gäller endast under själva bildviningen.

Leveranstid för printar ca 3v, för canvas 3-4v och för fotobok 4-6v.
Självklart ingår de digitala bilderna på de bilder ni väljer att framkalla.

Haha, du trodde du skulle komma undan va?! ;D Ja, det måste ni.

Nej, jag kommer inte fysiskt tvinga er in i bilden. Jag tror det kan bli konstig stämning då.

Men tänk såhär: Vad hade era barn velat? Vill de ha bilder på mamma och pappa? Gör det för dem.

Ni ska slappna av, och lita på mig.

Blev du inte helt övertygad av den första meningen? Har du hört den meningen förut, och så har någon gjort dig beskiven? Ja, ok. Jag kan förstå att text på internet kan vara svårt att lita på.

Men om vi säger såhär då: 90% av de personer som ni hittar i min portfolio har på ett eller annat sätt uttryckt osäkerhet gentemot kameran i början av fotograferingen. Större delen av de resterande 10% är barn under 1 år. Jag fotograferar RIKTIGA människor, precis som du och din familj. De är inte modeller, och deras första fråga när jag plockar fram kameran är också ”vad ska jag göra med händerna?”. Ni skall inte vara vana vid kameran. Det är inte en modellfotografering, det är en familjefotografering. Och om du ändå känner osäkerhet, så är det helt ok. Mitt tips är då att tänka ”Varför gör jag det här?” Jo, du gör det för att du älskar din familj, och de älskar dig.

Kom utvilade, ha gärna lyssnat på glad musik i bilen, och ha med er en frukt eller tre så lovar jag att det blir trevligt. 🙂

Ja, vad gör vi om det regnar? Vi har lite olika alternativ, beroende på regnmängd.

Vill ni köra ändå, och jag inte känner risk för kameran, så kör vi som avtalat.

Vill ni skippa regnet, så tar vi plan B – vilket är det andra datumet vi bokat, utifall dåligt väder skulle inträffa.

Vill ni köra ändå, men jag känner att kameran kan …må lite dåligt av vattenmängden, såattsäga, så kan vi överväga en alternativ plats. Kanske hemma hos er? Eller någonstans där det är lite lugnare, tex under stora träd, eller under tak? Jag har flera bra alternativ som fungerat utmärkt på bröllopsdagar där det regnat.

Om man blir sjuk vid fotograferingen så tar vi plan B.

Som jag nämnt innan, jag fotograferar äkta känslor, och om det inte är ”feber och illamående” ni vill tänka när ni ser bilderna, så kör vi på plan B.

Detta gäller även om ni bråkat, stressat, eller något annat inträffat. Ni vill ha glädje och värme, och det går inte att fejka.

Ja, vilka kläder ska man välja en dag som denna? Ni skall vara fina och bekväma – samtidigt. Känns det omöjligt, haha? Nejdå!

Först och främst skall ni ha kläder som ni kan slappna av i. Kläder som ni kan röra er bekvämt i, helt enkelt! Sedan är det jättebra om ni även tycker att kläderna är fina. Ni behöver INTE matcha likt ett amerikanskt julvykort, nejnej. Tänk snarare att ni skall komplettera varandra, än att matcha. Tex om storasyster bär mönstrad topp, så kan lillasyster bära enfärgad topp som funkar bra ihop med den mönstrade. Jag komemr att ge er mer konkreta exempel att använda som inspiration när vi planerar fotograferingen.

Exakt vad ni skall ha på er beror även på vilken miljö vi kommer att vara vid.

Undvik kläder med logotyper(Nike, Adidas etc) och text (ja, även om det står ”världens bästa pappa” på, det kommer att ta fokus ifrån ER).

Titta gärna hur de andra gjort i bland mina tidigare fotograferingar. Familjebilder hittar ni här, och barnbilder hittar ni här. Gravidbilder hittar ni här.

Vid gravidfotografering så har jag även flera fina klänningar som jag lånar ut.

Efter fotograferingen så bokar vi in en bildvisning. Ca en vecka efter fotograferingen.
Serviceavgift för fotografering och bildvisning är 500kr, denna betalar ni vid bokning.

Vid fotograferingen får ni med er en komplett produktöversikt. Detta så att ni hemma kan fundera över vad ni vill ha, och när ni kommer till bildvisningen så har ni redan ett hum om vad ni tänkt er.

På bildvisningen så väljer ni själva vilka produkter ni vill köpa, och i vilket utförande(fine-art print, canvas, fotobok etc). De flesta av mina kunder köper produkter för mellan 3 500 – 7 000 kr.

Load More